hoeden
Fashion

Waarom hoeden zo belangrijk zijn in de zomer

De winters in Nederland kunnen ijzig koud zijn. De zomers in Nederland kunnen aan de andere kant ontzettend warm zijn. Bescherming tegen de zo’n wordt dan aangeraden. Waarom eigenlijk en waarom zijn hoeden dan belangrijk?

Wat maakt de zon zo schadelijk

De zon produceert energie en ook UV A en UV B straling (Ultraviolet). Deze straling is niet waar te nemen met het menselijk oog. Deze straling kan:

  • Diep doordringen in de menselijke huid en de huid cellen beschadigen
  • De celdeling in de cellen verstoren
  • Het DNA in de cellen beschadigen
  • Het afweersysteem verzwakken

Schade aan je ogen

De zon geeft dus schadelijke UV straling af. Tegenwoordig wordt hier zelfs voor gewaarschuwd in het weerbericht. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij teveel UV straling in de ogen de kans op staar groter wordt

Huidkanker

De UV straling van de zon is schadelijk. De UV stralen zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Vooral voor kleine kinderen zijn UV stralen schadelijk. De huid van jonge kinderen is nog niet gewend aan hoge doses UV straling. Dit kan op latere leeftijd leiden tot huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker is in de afgelopen tien jaren schrikbarend gestegen. In 2019 kregen ruim 70.000 mensen de diagnose huidkanker te horen.

Zonnesteek

Bij een zonnesteek is het lichaam te droog en te warm geworden. Bij een zonnesteek wordt je duizelig, krijg je hoofdpijn, moet je overgeven en wordt je misselijk. Erg vervelend Dit kan echter nog erger worden. Als het lichaam niet snel genoeg afkoelt en voorzien wordt van vocht kan dit leiden tot een hitteberoerte. De lichaamstemperatuur kan dan oplopen tot 41 graden Celsius. Dit kan zelfs dodelijk zijn.

Kaal

Een hoed is zeker voor mensen die kaal zijn een belangrijke bescherming tegen de zon. De hoofdhuid is extra gevoelig voor de zon. Zeker omdat de huid minder gewend is aan de straling. Het is echter nog niet genoeg als je de huid beschermd tegen de zon. Zeker bij kale mensen moet de hoed niet extra verstikkend zijn voor de hoofdhuid. Kortom de stof van de hoed moet goed doorademend zijn. Een goede kwaliteit hoed kan het verschil zijn tussen een bescherming en een zonnesteek.

Rand van de hoed

Naast het goed insmeren van je huid met zonnebrand is een hoed geen overbodige luxe. Immers je ogen kan je niet insmeren met zonnebrand. Een hoed met een brede rand houdt de zon weg van je ogen. Hoe groter de rand. Hoe meer oppervlakte van je gezicht in de schaduw komt.

Hoed en stijl

Een hoed kan dus een belangrijke bescherming zijn voor je gezondheid, Daarnaast kan een hoed ook een persoonlijke fashion statement zijn in de zomer. Een hoed kan iets over jezelf zeggen.

De zon is voor veel Nederlanders een welkome gast na een lange en vooral koude winter. Een felle zon echter kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Staar, huidkanker en een zonnesteek kunnen veroorzaakt worden door een felle zon. Een goede stevige hoed met een rand is een uitstekende bescherming van je gezicht en ogen tegen de schadelijke UV straling van de zon.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.