luchtkanalen
Gezondheid

Luchtkanalen: leer over het belang en de kenmerken ervan

Luchtkanalen worden gebruikt om lucht toe te voeren, terug te voeren en af te voeren en zijn ontworpen om een aanvaardbare luchtkwaliteit binnenshuis en thermisch comfort te garanderen. Planning, dimensionering, optimalisering, detaillering en controle van het drukverlies vormen samen een luchtkanaal project.

Onder de meest gebruikte soorten luchtkanalen hebben we:

 • Voorgeïsoleerde luchtkanalen;
 • Niet-metalen luchtkanalen;
 • Flexibele luchtkanalen;

Voornaamste bij de fabricage van luchtkanalen gebruikte materialen
Gegalvaniseerd koolstofstaal is het standaard en meest gebruikte materiaal voor de vervaardiging van luchtkanalen. Polyurethaan- en fenol isolatieplaten (voorgeïsoleerde luchtkanalen) worden eveneens gebruikt.

Traditioneel worden luchtkanalen gemaakt van plaatstaal, dat eerst wordt geïnstalleerd en vervolgens van een isolatielaag wordt voorzien, d.w.z. dat de installatie in twee fasen wordt uitgevoerd. Luchtkanalen van harde isolatieplaten daarentegen behoeven geen verdere isolatie en worden in één enkele stap geïnstalleerd.

Lichtgewicht en snelle installatie behoren tot de kenmerken van aluminium kanalen, er zijn ook aangepaste of speciale vormen van luchtkanalen die door de fabrikant kunnen worden besteld.

Flexibele luchtkanalen zijn meestal gemaakt van flexibele kunststof op een metalen draadspoel en rond van vorm.

Wij vinden ook flexibele luchtkanalen van stof, meestal gemaakt van een speciaal polyester materiaal, luchtkanalen van stof kunnen een ruimte doeltreffender van lucht voorzien dan een conventioneel open luchtkanalensysteem.

Stoffen luchtkanalen zijn eigenlijk een “luchtverdeler” en niet echt kanalen voor airconditioning.

Vereisten voor een efficiënt systeem
Een luchtdistributiesysteem heeft tot taak de lucht van de airconditioning apparatuur naar de geconditioneerde ruimte te leiden en weer terug naar de apparatuur.

Het beste systeem is het systeem dat het resultaat is van een eenvoudig ontwerp van ventilator, kanaal en rooster, bestaande uit een ventilator waarvan de uitlaat verbonden is met een stuk kanaal en een rooster dat zich aan het uiteinde van dit laatste en terug naar de eenheid bevindt.

Het kanaal moet een minimum aan bochten en veranderingen van sectie hebben. Het retourkanaal in dit systeem moet recht zijn, van de uitlaat of het retourrooster, tot de ventilator inlaat.

Een eenvoudig ontwerp wordt complexer en minder efficiënt wanneer bochten, verkleining van de dwarsdoorsnede en andere beperkingen zoals dempers, roosters en andere elementen worden toegevoegd.

Elk van de bovengenoemde componenten vormt een nieuwe weerstand die aan het systeem wordt toegevoegd. De totale weerstand van deze componenten tegen de luchtstroom, plus de weerstand als gevolg van de wrijving van de lucht aan de binnenzijde van de kanalen, zijn de belangrijkste factoren bij het bepalen van de grootte en het vermogen van de ventilator en zijn elektromotor, alsmede van de vereiste luchtdruk.

Het belang van een goede isolatie van de luchtkanalen
Isolatie van luchtkanalen helpt problemen zoals condensatie en de groei van schimmels en andere microben te voorkomen. Hieronder vindt je enkele van de voordelen van het gebruik van luchtkanalen.

 1. Bespaart energie
  In de meeste omgevingen zijn er niet-geconditioneerde ruimten waar, afhankelijk van het weer, de temperatuur zeer warm is. Luchtkanalen brengen de koele lucht van de centrale airconditioner naar elke kamer of omgeving.

Wanneer luchtkanalen door niet-geconditioneerde ruimten lopen, verliezen zij het grootste deel van de koelte van de lucht die zij vervoeren. De lucht die je uiteindelijk bereikt, is niet zo koud als hij moet zijn, door het verlies als gevolg van geleiding. Het isoleren van het luchtkanaal kan dit probleem, dat een grote hoeveelheid energie kan verspillen, voorkomen.

 1. Verhoog comfort
  In de meeste woningen of bedrijven, vooral in oudere gebouwen, gaat meer dan 20% van de energie verloren door het verlies van warmte of koude door geleiding.

Geïsoleerde luchtkanalen zijn beter in staat om de temperatuur van de aangevoerde lucht vast te houden, waardoor energieverspilling wordt tegengegaan. De lucht die je uiteindelijk bereikt, is dichter bij de temperatuur die je wenst, waardoor jouw ruimte veel comfortabeler wordt.

 1. Voordeel voor het milieu
  Door luchtkanalen te gebruiken, kunt je het gewenste comfort behouden zonder veel energie te verbruiken. Dit is zeer gunstig voor het milieu en vermindert het koolstofverbruik aanzienlijk. Er zij aan herinnerd dat het proces van energieopwekking veel kost.
 2. Voorkomt condensatie
  Na verloop van tijd kunnen luchtkanalen problemen krijgen met condensatie en waterdruppels. Luchtkanaalisolatie zorgt voor een stevige bedekking rond de luchtkanalen, waardoor dit probleem wordt voorkomen.
 3. Vermindert Overgebracht Lawaai
  De meesten van ons zijn vertrouwd met de geluiden die uit koelapparatuur komen. Geïsoleerde luchtkanalen voorkomen dit probleem en dwarsoverdracht van geluid wordt tot een minimum beperkt.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.