loopband training
Gezondheid

Loopband voor betere conditie

Thuis je conditie verbeteren en werken aan een goede gezondheid? Dat kan met een loopband. Een loopband vind ik persoonlijk enorm handig. Je hoeft er de deur niet voor uit als het slecht weer is en je kan op het apparaat het aantal gelopen kilometers goed bijhouden. Ook de intensiteit kan bijgehouden worden middels het apparaat. Allemaal voordelen die een loopband een groot pluspunt maken.

Verschillende display functies

Via het display lees je de belangrijkste eigenschappen terug. Het verschilt per model welke informatie je hier terug kan vinden. Het ene model geeft enkel informatie over de trainingsduur en het aantal gelopen kilometers. Maar er zijn ook modellen waarbij je calorieverbruik, data en hartslag uitgebreid gemeten worden.

Hartslagmeter

Het bijhouden van je hartslag, doet het apparaat geheel automatisch voor je. Een hardloopband waar een hartslagmeter bij zit houdt dit allemaal voor je bij. Erg handig en ook nuttig om bij te houden.

Ergometer

Niet ieder apparaat beschikt over een ergometer. Zodra je ziet dat je prestaties in watt terug gelezen kunnen worden, beschik je over een ergometer. Dit is een praktische tool voor het bijhouden van je conditie, aangezien je door middel van het instellen van het aantal wattage je doel makkelijk kan instellen.

Demping

Als je ervoor kiest te lopen op een loopband, is dat uiteraard geheel anders dan buiten lopen. Je gewrichten zijn gevoelig voor blessures omdat je door lopen impact maakt op je spieren en gewrichten. Kies voor een loopband die een goed dempingssysteem heeft zodat je blessures en andere ongemakken gemakkelijk kan voorkomen.

Het loopoppervlak van de loopband

De afmeting van het loopoppervlak is van belang bij het kiezen van een loopband. Als je kiest voor een breder loopoppervlak bijvoorbeeld, vergroot je het comfort dat hierbij komt kijken. Wordt het apparaat enkel gebruikt voor wandelen of een rustig looptempo, dan is een smaller loopoppervlak prima haalbaar. Voor het echte hardlopen is het aan te raden om een breder loopoppervalk te kiezen. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet naast het apparaat terecht komt of blessures veroorzaakt.

De motor en de rollers van de loopband

De duurzaamheid van de loopband is ook een aandachtspunt. Als je daar een goed zicht op wilt hebben moet er gekeken worden naar de rollers en de motor. Als je kiest voor een motor met meer vermogen, is deze beter bestand tegen intensief gebruik en zal je hier langer plezier aan beleven. Grotere rollers gaan doorgaans langer mee dan kleinere rollers.

De hellingshoek

Voor een intensieve training kijkt men naar de hellingshoek. De hellingshoek naar boven gericht bijvoorbeeld zorgt voor een efficiënte oefening van specifieke spiergroepen. De hellingshoek kan je zowel handmatig of elektrisch instellen.

Inklapbare loopband

Doorgaans kan een loopband nogal wat ruimte in beslag nemen. Door te kiezen voor een inklapbaar apparaat neem je deze zorg weg. Je kan het apparaat makkelijk opbergen en weer makkelijk tevoorschijn pakken wanneer je wilt gaan trainen.

Het kiezen van de geschikte loopband

Een loopband is geheel persoonlijk en moet aansluiten op je eigen persoonlijke wensen. Zelf vind ik het fijn om bijvoorbeeld af te kunnen wisselen en variatie aan te kunnen brengen in mijn training. Zo blijft de training iedere dag weer een uitdaging. We delen voor het gemak het type sporter in drie categorieën:

√ Ben jij de sporter die graag op een rustige en ontspannen manier sport? Wandelen is genoeg beweging voor je. Voor jou hoeft het niet al te intensief te worden. In dat geval kies je voor een loopband waarbij je voordeliger uit bent. Je hoeft hierbij niet al te veel gadgets aan je loopband te hebben. Ook kan een inklapbaar model hierbij een goede keuze zijn.

√ De gemiddelde sporter is de sporter die aan zijn conditie wil werken maar het hoeft niet te extreem te zijn. Een hardloopband met diverse programma’s is dan een goede keus. Zo kan je zelf instellen wat je van dag tot dag graag wilt doen.

√ Er zijn ook sporters die echt tot het uiterste gaan. In dat geval is het verstandig voor een loopband te kiezen waarbij je alles uit de kast haalt. Een apparaat die duurzaam is en alle programma’s voorhanden heeft.

Nu je de tips en adviezen gelezen hebt, wens ik je veel succes en plezier toe met het vinden van een geschikt apparaat!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.