Laser snijden
Algemeen

Lasersnijden van staal: wat is het en hoe werkt het

CNC (Computer Numerical Control) technologie maakt nauwkeurig snijden van plaatstaal mogelijk met een computergestuurde laser. Deze methode werd ontwikkeld om mechanisch snijden te vervangen en is volledig geautomatiseerd. Laserstaals lasersnijwerk onderscheidt zich door herhaalbaarheid en vrijheid in het creëren van niet-standaard plaat vormen en -afmetingen.

Snel lasersnijden

Lasersnijden is veel sneller dan mechanisch snijden. Het grootste voordeel van dit type methode is ook dat de plaatranden glad blijven en geen verdere bewerking behoeven. Dankzij de moderne CNC technologie is het mogelijk om de tijd voor het werk te verkorten!

Door de grootte van de tafels zijn de technische mogelijkheden van de machines zeer hoog. Beide machines hebben een automatische vellen lader, waardoor het snijden semi-automatisch gebeurt.

Lasersnijden van staal heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditioneel mechanisch snijden. Een van de grootste voordelen is de veel kortere tijd die nodig is om het staal te snijden en dus om de bestelling te voltooien. Naast de snelle uitvoeringstijd maakt lasersnijden het mogelijk om een willekeurig aantal kopieën 100% herhaalbaar te maken.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden – een proces waarbij de energie van een laserstraal – gepulseerd en continu – het te snijden materiaal doet smelten. Dit wordt gedaan in de snijsleuf. Het lasersnijden van staal omvat ook het gelijktijdig smelten, verdampen en verbranden van het materiaal. Het snijproces moet ook worden gezien in de context van andere werkzaamheden – bijvoorbeeld boren.

Om het metaal in een bepaald gebied te verhitten, moet de laserstraal de juiste hoeveelheid energie afgeven. Een deel ervan gaat verloren door warmteafvoer naar het snijoppervlak via het oppervlak van de op deze manier behandelde randen. Op het moment van een specifieke impact van de laserstraal op de structuur van het te snijden metaal, wordt een deel van de energie geabsorbeerd.

Nauwkeurig staal snijden met laser

Lasersnijden van staal met behulp van gespecialiseerde machines betekent snijden met de hoogste precisie. Je kunt er alle, zelfs de kleinste vormen mee maken. Bovendien kunt u, dankzij speciale software, het materiaal optimaal benutten zonder veel afval en het hele proces optimaliseren.

Door de hoge kwaliteit van de toestellen en de precisie, vereist het ponsen van plaatstaal geen verdere afwerking processen. De randen blijven glad.

Bewerking

CNC-verspaning is een afvalbehandeling, dankzij welke het mogelijk is elke vorm te verkrijgen op een gegeven materiaal. Dankzij CNC is het mogelijk om een oppervlak met een specifieke ruwheid te verkrijgen door overtollig materiaal te verwijderen.

CNC-bewerking is een combinatie van precisie en snelle uitvoering, ongeacht de grootte van het oppervlak. Het hele proces wordt uitgevoerd met professionele hulpmiddelen en computersoftware.

Snijden van roestvrij staal en aluminium

Lasersnijden van aluminium en roestvrij staal is het hoogste niveau van snijden, dat een aantal voordelen met zich meebrengt. Lasersnijden is contactloos, de lichtstraal wordt op afstand bediend, zodat het oppervlak van het materiaal niet wordt beschadigd, zodat het ook bescherming biedt tegen corrosie.

Lasersnijden van aluminium en staalplaten is ook selectief, d.w.z. de mogelijkheid om precies aan te geven welke gebieden het snijproces moeten ondergaan. Bovendien maakt de laserstraal geen krassen op het oppervlak, wat de hoogste snijkwaliteit oplevert.

Dit proces maakt het mogelijk smalle en bredere spleten te snijden. Metaal lasersnijden is de mogelijkheid om alle soorten aluminium en roestvrij staal te bewerken, dun en dik.

Dankzij het gebruik van de nieuwste technologieën is lasersnijden van plaatwerk snel, nauwkeurig, minder duur dan andere methoden om roestvrij staal of aluminium te snijden en bovendien van hoge kwaliteit in vergelijking met zagen of guillotine snijden.

Soorten lasers voor het snijden van metaal

De metaalbewerking, met inbegrip van het snijden van plaatstaal – vooral op industrieel gebied en met betrekking tot de herhaalbaarheid – is gericht op het combineren van een snelle uitvoering met het handhaven van een perfecte precisie van de afwerking.

Een van de meest populaire oplossingen was – en is steevast – de CO2-snijtechnologie, die werkt voor constructiestaal en roestvrij staal. Een laser die gebaseerd is op de wisselwerking van een mengsel van gassen – kooldioxide, helium en stikstof – heeft echter beperkingen: in de eerste plaats het energieverbruik.

Soms is die meerdere malen hoger dan bij nieuwere oplossingen die meer gericht zijn op efficiëntie. De nadruk op beperking van het energieverbruik maakt dat het snijden van plaatstaal en andere metalen evolueert en ook op basis van andere methoden wordt uitgevoerd.

Wat is het resultaat van laserstraal snijden

De voordelen van het gebruik van deze technologie zijn niet alleen een hoge snij precisie – hoewel dit een onbetwistbare prioriteit is – maar ook een hoge snijsnelheid en de herhaalbaarheid van het gehele genoemde proces.

In de multi-element benadering – bijvoorbeeld in de automobielindustrie – zorgt de zekerheid dat elementen met exact dezelfde parameters worden gegenereerd voor een realistische versnelling van elke productiestap en vermindert het risico van potentiële fouten.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.